برای پی بردن به تاثیر تشک در بهبود کمردرد، آزمایشی انجام شده است. بر اساس این آزمایش، 16 فرد مبتلا به کمردرد مزمن (50 درصد زن با میانگین سنی 13.1 ± 45.6 سال) یک شب روی تشک شخصی خود و سه شب روی تشکی که مخصوص کاهش انحنای ستون فقرات طراحی شده بود و مجدد در شب آخر هم روی تشک خود خوابیدند. طرز خوابیدن، حرکات و غلتیدن ها، دمای بدن و دمای اتاق در طول پنج شب اندازه گیری شد. همچنین میزان درد هنگام دراز کشیدن، درد هنگام بلند شدن، خشکی عضلات هنگام بلند شدن، کیفیت خواب و راحتی تشک برای هر دو تشک ثبت شد.
تشک طبی مخصوص از جهت کاهش درد کمر و راحتی بیشتر، امتیاز بیشتری نسبت به تشک شخصی افراد داشت.
قسمت انتهایی کمر دارای ساختار پیچیده ای است. این قسمت شامل پنج مهره ستون فقرات است که هر کدام توسط دیسک ها تقویت شده و توسط رباط ها و عضلات در جای خود ثابت نگه داشته می شوند و توسط تاندون ها به ستون فقرات متصل می شوند. اعصاب از ستون فقرات عبور می کنند تا سیگنال ها را در سراسر بدن ارسال کنند.
قسمت پایینی کمر، بیشترین وزن بدن را تحمل می کند و سلامت این قسمت برای کارکرد سایر اعضای بدن ضروری است. در حالت ایستاده، نشسته، راه رفتن یا دراز کشیدن، کمر، نقش مهمی ایفا می کند.
با توجه به پیچیدگی قسمت پایین کمر و میزان وابستگی ما به آن، جای تعجب نیست که زودتر فرسوده شود و باعث ایجاد درد گردد. از هر 10 نفر 8 نفر در طول زندگی خود دچار کمردرد می شوند و کمردرد یکی از بیشترین دلایل مراجعه افراد به پزشک است.
کمردرد از درجه خفیف تا شدید متغیر است و ممکن است کوتاه مدت یا طولانی مدت باشد. وقتی مشکل جدی و حاد برای این قسمت از بدن ایجاد شود باعث ناتوانی می شود و تقریباً در تمام جنبه های زندگی روزمره از جمله خواب تداخل ایجاد می کند.
درد و خواب رابطه تنگاتنگی با هم دارند. درد میتواند خواب را مختل کند و خواب بی کیفیت میتواند احتمال درد را در فرد افزایش دهد. علاوه بر این، نحوه خواب یا وجود تشکی که از ستون فقرات کمر به خوبی محافظت نمی کند، می تواند باعث ایجاد یا تشدید کمردرد شود.
خواب باکیفیت می تواند به پیشگیری یا کاهش کمردرد کمک کند و دانستن نحوه خوابیدن در صورت داشتن مشکلات کمر می تواند برای مقابله با درد و بهبودی موثر باشد.
انواع کمر درد
دو نوع اصلی کمردرد وجود دارد: حاد و مزمن.
کمردرد حاد کوتاه مدت است و فقط چند روز تا چند هفته طول می کشد. دلیل به وجود آمدن این نوع کمر درد معمولا به راحتی قابل تشخیص است. هنگامی که کمردرد حاد برطرف می شود، هیچ اثری از خود باقی نمی گذارد.
کمردرد مزمن به مدت سه ماه یا بیشتر ادامه دارد. در بسیاری از موارد، بدون دلیل مشخص و واضح، رخ می دهد.
کمردردی که به صورت حاد شروع می شود ممکن است مزمن شود. تخمین زده می شود که حدود 20 درصد از موارد کمردرد حاد ادامه پیدا می کند و مزمن می شود.
خواب و کمردرد چه ارتباطی با هم دارند؟
محققان مدتها است که ارتباطی بین کمردرد و مشکلات خواب مشاهده کردهاند و شواهد نشان میدهد که یک رابطه دو طرفه وجود دارد.
وجود درد می تواند مانع اصلی خواب با کیفیت و آرامشبخش و باعث بیداری های شبانه در هنگام افزایش درد شود.
در عین حال، احتمال افزایش درد کمر در افراد مبتلا به مشکلات خواب بیشتر است و اینجاست که نیاز به بررسی مبحث تاثیر تشک در بهبود کمردرد کاملا احساس می شود.
نحوه خواب چگونه بر کمردرد تاثیر می گذارد؟
نحوه خوابیدن و تراز بودن ستون فقرات بر ارتباط بین خواب و کمردرد نقش دارد. نحوه قرار گیری قسمت های مختلف بدن هنگام نشستن و ایستادن هم مهم است، اما هنگام دراز کشیدن از اهمیت بیشتری برخوردار است.
وضعیت خوابیدن که شامل چرخش، انقباض یا فشار به ستون فقرات کمر است می تواند باعث درد و سفتی عضلات شود. این درد اغلب در صبح بدتر است و ممکن است در طول روز ادامه داشته باشد.
بهترین حالت خوابیدن برای افراد دارای کمردرد کدام است؟
- به پهلو خوابیدن و خم کردن جزئی زانوها
- خم نگه داشتن زانوها به تعادل بدن کمک می کند و فشار روی ستون فقرات کمر را کاهش می دهد. بسیاری از افراد با قرار دادن یک بالش کوچک بین زانوهای خود راحت تر هستند.
- متأسفانه بسیاری از افرادی که کمردرد دارند و به پشت و شکم میخوابند، به سختی برای تغییر وضعیت خواب می غلتند.
- قرار دادن بالش در زیر زانوها، پاها و یا کمر برای کاهش فشار بر روی کمر افرادی که به سمت پشت می خوابند.
- قرار دادن یک بالش نازک زیر سر و یک بالش زیر باسن و شکم برای افرادی که به سمت معده می خوابند.
آیا تشک می تواند باعث کمردرد شود؟
از آنجایی که تشک یک وسیله اصلی برای محافظت از بدن در طول خواب است، می تواند نقش مهمی در پیشگیری یا کاهش کمردرد داشته باشد. برای تراز بودن ستون فقرات به تشکی نیاز است که استانداردهای لازم را داشته باشد. سفتی تشک بر اساس وزن، شکل بدن، وضعیت خوابیدن و ترجیحات راحتی فرد متفاوت است.